Medewerkers en vrijwilligers


De Stichting Equine Curacao verzorgt therapieën voor kinderen en jongeren die, om verschillende redenen, geen zicht hebben op een (gelukkige) toekomst. Onder de bezielende leiding van initiatiefneemster Petra Wijnstekers worden deze therapieen verzorgd dan wel ondersteund door onderstaande personen.

  Petra Wijnstekers, projectmanager:
Initiatief neemster;
Vanaf 2004 ben ik op Curacao en meteen in de hulpverlening beland. Dit begon in de vorm van paardrijles aan kinderen met ASS, ADHD, en andere aan autisme verwante problemen.
Al snel kwam ik in aanraking met jongeren die angstig waren voor paarden en bij elke beweging een schrikreactie kregen. Ik ben toen op zoek gegaan en kwam in aanraking met Monty Roberts en zijn trainingsprogram van "The Willing Horse"". Hier leerde ik de Join Up en andere technieken die een dubbel effect hadden. Het paard word dus letterlijk een Willing Horse, gewend aan allerlei geluiden en bewegingen en dus geschikt voor angstige kinderen, daarnaast is de training van het paard  geschikt om in te zetten in de therapie. Non verbale communicatie en gedragsregulatie.
Vanaf 2009 ben ik mij gaan richten op het kinderen met hechtingsproblematiek met behulp van een speciale therapie - hiervoor heb ik een aantal cursussen, (praktische) opleidingen gedaan zoals (tripple P) gezinsbegeleiding gevolgd, workshops en congressen bijgewoond, en volg ik sinds 2010 de studie psychologie (Master in Science).
Wat ik in juli 2009 leerde bij Monty Roberts, de pionier van de wereldbekende en revolutionaire paardentraining ‘Join~Up’, was dat Roberts ontdekte dat paarden een non-verbale taal gebruiken - door hem Equus genoemd - en dat mensen deze taal op een effectieve en humane manier kunnen gebruiken om met paarden te communiceren, waardoor een (h)echte vriendschap ontstaat tussen mens en paard.

Ik was zelf altijd een fervent paardrijdster en wist dat paarden tijdens het rijden een speciaal (geluks) effect konden geven ook door de  bepaalde gaven die zij hebben, met namen het spiegelen van gevoel.. Om het hechtingsproces vorm te geven kan daardoor het paard dienen als spiegel of als metafoor, maar ook als opwekker van de stof oxytocine, ook wel knuffelhormoon genoemd. 
Vanaf 2016 behaalde ik mij EMDR- certificaat en 2018 de opleiding Movement methode en Horseboy methode van Rupert Isaacson.
Een nieuwe ontwikkeling is voroal de EMDR op het paard,
Veilig in de natuur wordt er gewerkt aan onderliggend trauma.
Verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen blijf ik volgen en ik hoop nog vele jaren dit werk voort te kunnen zetten. 

 Annemiek van Klaarbergen: orthopedagoog en projectleider.

Korte introductie en foto volgt zo snel mogelijk


   Ria Houwen, vrijwilliger:

Ria houdt zich bezig met tekenen en schilderen. Zelf zegt zij hierover: "Uit ervaring weet ik dat het bezig zijn met kleur en lijnen en ruimte iets met een mens doet. Het kan de ziel raken en daar iets te weeg brengen. Het kan je in contact brengen met een binnenwereld , die een basis kan zijn om sterker in het leven te staan. Als er al even iets geproefd wordt, tijdens het bezig zijn, kan dat een toevoeging betekenen voor iemands zelfvertrouwen. Vanuit dit oogpunt zet ik mijn in voor deze groep jongeren." 

Samen met de jongeren is Ria nu bezig aan het maken van een beeldentuin van roestig materiaal


  Caprice Gopresa, Chauffeur en groepsleider

Niets is haar te veel. Ze haalt en brengt de kinderen van overal. Ze gaat arme en gevaarlijk wijken in om de kinderen te halen of weer terug te brengen. En zoals je boven ziet werkt ze ook nog met de jongeren.
De stichting zou niets zijn zonder haar goede zorgen.


Maquered, leermeester bouw


Varouna Baroud, medewerkster:

Korte introductie en foto volgt zo snel mogelijk  Cees van Houten, Voorzitter Stichting Equine Curaçao

Sinds januari 2015 weer terug op mijn geboorte eiland. Na een lang verblijf in Nederland wil ik nu graag mijn energie steken in een omgeving waar ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor de inwoners van Curaçao.
De bevlogenheid van Petra Wijnstekers en de andere medewerkers van de door haar opgezette Stichting Equine Curacao heeft mij gepakt Ik wil graag mijn kennis en ervaring inzetten om deze Stichting een solide basis te geven om nog jaren de kwetsbare doelgroep waar zij mee werken te kunnen helpen op weg naar een betere toekomst.
In Nederland heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan o.a. in de Penitentiaire Inrichting in Vught, het geven van Nederlandse communicatie les aan anderstaligen en coachen van voetbal teams. Ook heb ik veel voldoening gehaald aan het helpen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt aan een zinvolle betaalde baan. Deze ervaringen wil ik graag inzetten voor de Curaçaose jeugd.


vrijwillgers en stagiaires
 Cheyenne Cannegieter

Momenteel aan de studie psychologie waarin zij verder wil naar studie criminologie in Nederland. Maar komt vaak in de vakanties terug om te  helpen met de paardjes.

Onze paarden

Khali, Pablo en Salsa
KhaliPabloSalsa


Bleu en Filly, Bless en Storm
Blue en FillyBles