Praktijkvoorbeeld: tienermoeder en haar kind krijgen een band met elkaar


06 juni, 2014Vaak wordt ons gevraagd hoe dat nou eigenlijk gaat, therapie met paarden. Daarom hierbij nog een voorbeeld uit de praktijk:

Een van onze deelneemsters is zwaar mishandeld. Op zeer jonge leeftijd werd ze vervolgens moeder. Een van de gevolgen van de ernstige mishandeling is te zien in de manier waarop deze moeder, die zelf nog een kind is, met haar kind om gaat.

Petra aan het woord: “Toen zij voor het eerst bij mij kwamen ben ik erg geschrokken. De moeder was niet in staat om positief contact te maken met het kind. Zoveel haat en negatief gedrag naar elkaar toe. Het kind zelf was niet in staat om contact te maken met überhaupt iemand. Niet met haar moeder en ook niet met andere mensen. Alles was ‘nee’, ook richting de paarden.

Toen ik er niet meer doorheen kwam heb ik moeder en kind gedwongen op het paard gezet. Het kind schopte en sloeg naar me.

De week daarna ging moeder het paard borstelen en ging het kind naast haar staan. Dit was een bijzondere ervaring omdat 1. de moeder het kind niet wegduwde en 2. het kind het paard poetste.

Ik heb ze daarna op het paard gezet, en beide genoten zichtbaar. Ik zag beide voor het eerst lachen en het kind praatte honderduit.
Ik kan niet beschrijven wat er toen door mij heen ging,

Ik geloof dat de ritmische beweging van het paard het oxytocine niveau bevordert (hechtingsstof). In erg korte tijd hebben we bereikt dat moeder en kind iets van een band hebben samen. We werken er nu aan om de band te versterken en hun vertrouwen in elkaar op te bouwen.”

Het is prachtig om dit te kunnen doen en met uw hulp kunnen we nog meer kinderen en tienermoeders helpen. Steun ons!


Laatste Nieuws


25 september, 2020Diagnostiek

22 oktober, 2017Therapie Bonaire

10 oktober, 2017Eten in onze Herberg de 12 Zonnen